google-site-verification=k9swy2AWFUThxNHt6NJuFad9cVQV8CAn9K2yTBuPks0
top of page

Yoga

Vad är Yoga

Vad är yoga?

Yoga är en gammal tradition som har sina rötter i Indien. De många olika förgreningar som utvecklats under årtusenden. Yoga beskrivs först I de gamla indiska vedaskrifterna från ca 2000 f kr.
Yoga betyder förening/balans. Vi skapar balans mellan kropp, sinne och själ. Med hjälp av andningen som är som en trygg famn att vila i.


Vi stärker och mjukar upp kroppen. Förbättrar koncentrationsförmågan och lugnar sinnet. Genom yogan får vi bättre självkännedom. Vi lär oss lyssna på kroppens behov, begränsningar och kan upptäcka vår förmåga att utvecklas inifrån och ut. Fysiskt, mentalt och andligt växande.


Undervisningen anpassas efter var och ens behov. 
 

Kan alla yoga?
På det svarar jag JA.
Du har din kropp. Här är yogan.
Du har din perfekta yogakropp!

Yoga är för alla oavsett bakgrund och kroppsliga begränsningar

 

Varför yoga?

 • Du behöver återhämtning

 • Vill släppa stress i din vardag

 • Hålla din fysiska kropp frisk och välmående

 • Lugna ditt sinne

 • Fördjupa din kroppskännedom

 • Släppa spänning/smärta i tex. rygg och nacke

 • Få förståelse för din kropp

 • Släppa prestation

 • Få en mjukare och smidigare kropp

Att tänka på före och efter yoga

 • Ät helst inte något stort mål mat 1 ½ -2 timmar innan yogapasset. 

 • Använd bekväma kläder

 • Drick gärna vatten före och efter yogapasset


Vid menstruation bör man ta det lugnt de första dagarna eftersom det är en energikrävande period för kroppen. Var lyhörd för hur du mår.

All yogaträning sker under eget ansvar!

IMG_5463-Redigera.jpg
Om yogaformerna

Om yogaformerna

Holi yoga

Holi Yoga

Holi Yoga - är en tillåtande, närvarande, mjuk och fysiskt enkel yoga där du kan släppa kamp och prestation och i närvaro möta dig själv. Kärnan är att skapa förutsättningar för en välmående kropp och själ, oavsett fysiska förutsättningar. Riktar sig främst till dig med olika smärtor i kropp och själ. T.ex. ryggproblem, fibromyalgi, whiplash, migrän, stress, utmattning, ångest m.m. Holi Yoga medvetandegör på många sätt, inte bara med intellektet, utan även med kropp, rörelser, ljud, andning mm.  Fysiskt, mentalt och andligt växande.
Allt som sker på yogamattan är bra! Även om du väljer att vila dig igenom passet!!

ALLA kan ha glädje av dessa härliga lugna yogapass. Det är i det lilla det stora händer!

rose-marie-åkerman-1.jpg
Mix yoga

Mix Yoga Lugn

Mix Yoga Lugn - en yoga i lugnt tempo. Mixas med Yoga Nidra, Yin yoga, Restorative Yoga, mindfulness, andning, meditation, stretch och rörelse som ökar vår styrka, smidighet och medvetenhet.

 

Vi lär oss grunderna i yogan. Andning och rörelse där vi stegvis ökar vår styrka och smidighet med medvetna mjuka rörelser. Kan kombineras med hjälpmedel som stol, bälten, klossar och bolster för specifika ändamål som viloposer, hjälp vid skador och särskild spändhet. Anpassas utefter dina behov. 

yoga.jpg
Achtanga

Ashtanga Vinyasa Yoga

Ashtanga Vinyasa Yoga - är en dynamisk och mer fysisk krävande yogaform. Utvecklar både inre och yttre styrka. Ger styrka och smidighet. Fokus på ”flödet” där rörelsen följer andningen (Ujayii) som ger energi. Även om yogan är fysisk krävande så anpassas den utefter din kropps möjligheter.

Ashtanga Vinyasa Yogans tre grundstenar kallas Tristana. Dessa är andning-Ujayii, inre stöd - Bandhas och fokus-Dristi. När dessa tre delar synkroniseras och utvecklas i rörelsen skapas ett flöde mellan kropp och andning.  Yogan består av olika asanas (positioner) som alltid följs i en bestämd ordning. Sinnena lugnas och vi ges en möjlighet att gå bortom våra tankar och känslor. Detta leder i sin tur till att vi kan fördjupa vår självkännedom och livskraften frigörs i kroppen.

rose-marie-åkerman.jpg

Yin Yoga

Yin Yoga - är en blandning av yoga, mindfulness och kinesisk medicin. Lugn, avkopplande och samtidigt energigivande yogaform som kan utföras av alla oavsett tidigare erfarenhet.  Enkla ställningar som utförs med medveten närvaro, liggande eller sittande och som vi stannar i under några minuter.

 

Till skillnad från de flesta andra yogastilar låter yinyogan dina muskler slappna av helt. Du kan släppa prestation och vila dig i balans.Den är särskilt effektiv för stela och orörliga personer. Den har visat sig hjälpa ryggvärk, knä och/eller nackproblem och framför allt en stressad och snabb livsstil med mycket prestation. Yinyogan öppnar sakta upp stela höfter, baksidor av ben och vader som blir smidigare och mer elastiska. Kombineras med bolster, filtar och klossar. Ibland även Restorative Yoga.

IMG_5463-Redigera.jpg
yin

Restorative Yoga

Restorative Yoga – återhämtning av kropp och hjärna, ännu mjukare och mer vilsam än Yin yoga, lugn men ändå stärkande. Med hjälp av kuddar, stolar, bolsters och filtar försätts kroppen i ett ”viktlöst” tillstånd. Du släpper taget och sjunka in i kuddarna. Vi stannar i ställningarna i 10 – 20 minuter. Det välbefinnande som ofta infinner sig beror på att hjärnan sätter igång produktionen av avslappningshormonet oxytocin och prolaktin, ett slags livskraftshormon. Effekten kan hålla i sig till långt senare. Bra för dig med stress, utmattning, sömnproblem, värk m.m. Hitta hem till dig själv, din kropp och själ. Anpassas efter dina behov. 

 

Alla yogaformer kan hjälpa dig till mer välmående kropp och själ. Ge dig verktyg att hantera din vardag mer balanserat. Ge dig en stund egen tid. Kom och prova!

soundsandsilence.jpg
Restorative
bottom of page